TEDxПЛОВДИВ: ПЪРВАТА ХАПКА Е ВИНАГИ С ОЧИТЕ (Media Cafe, http://mediacafe.bg/)

TEDxПЛОВДИВ: ПЪРВАТА ХАПКА Е ВИНАГИ С ОЧИТЕ (Media Cafe, http://mediacafe.bg/)

02 Май 2018  1 коментара  Мартина Петрова;

TEDx Пловдив: Първата хапка е винаги с очите

TEDx Talks за втора поредна година събра заинтригуваните млади хора под тепетата за един по-иновативен разговор

Второто издание на формата TEDx в Пловдив мина и замина. Това обаче, което остава след него във всеки един от участниците е приятното чувство и мотивация от всичко чуто.  И през 2018 невероятната организация и иновативните идеи на пловдивчани доказаха, че хората, не само на древната агора, но и днес имат нужда да се съберат, за да споделят своите виждания.

Няма как да не започнем нашия tedx разказ с това, което ни посрещнаха и изненадоха организаторите, а то бе съвсем в тон с популярната екологична вълна. Те се бяха постарали със специални баджове, така прекрасни, че на човек направо му се искаше да ги изяде. А и защо не?! Баджовете бяха изработени от шоколад и освен оригинални се оказаха доста вкусни. Не е ли това иновативна мисъл за планетата? Освен тази мила изненада, целият екип се окичи със симпатични дървени папийонки с логото на TEDx, които се превърнаха в своеобразен символ на събитието.

За втора година представянето на гост-лекторите бе оставено в ръцете на водещияСтоян Найденов. Той предразположи всички присъстващи и интензивният ден започна. А ето как точно се случи това!

Първата личност, която ни вдъхнови от сцената на Драматичен театър Пловдив беше Йордан Иванов. По образование юрист, той бе избрал да сподели вижданията си по темата „Цената на “справедливото” разпределение на общите ни пари “. Той твърдо вярва, че проблемите на хората трябва да бъдат адресирани там, където са хората.

Г-н Иванов подробно обясни системата, по която се случва движението на финансите, като в края на своя разказ остави отговорността за справедливото им придвижване в ръцете на всяка една отделна личност, на нас – на обществото.

„Но има една група от хора, които са способни на тази промяна … и аз Ви благодаря, че днес имах възможността да говоря пред точно такива. Благодаря!“

In math we trust представи Галин Динков. Като самоук програмист, работил по разнообразни проекти и технологии, в момента той съсредоточава енергията си основно в сферата на разработката на игри. Динков пречупи реалността на публиката през криптографията и разказа за последната си разработка на дистрибутирана база данни за съхранение на лична информация.

Последва кратка видео-пауза, която представи влиянието на най-популярните и употребявани от човек сайтове, онагледени върху човешко тяло като неговия мозък (Google), сърце (Facebook), храносмилателна система (Amazon) и отделителна система (Apple).

След това Деница Чаркова увлекателно ни въведе в сферата на технологичното образование, което е и темата на наскоро защитената ù докторска дисертация. Тя сподели с публиката своите методи на преподаване. Разказа за стремежа си да създава автентични ситуации за студентите си, за да може да ги вдъхнови и те да получат практически знания и умения.

В рамките на десетте минути на своята лекция младата дама успя да накара всеки един от присъстващите да се замисли над способността си да изслушва. Тя отвори една нова страница в представите ни за процеса на събеседване. С прости примери от своето ежедневие ни доказа как слушането е точно толкова важно, колкото и говоренето. И ако желаем да бъдем разбрани и да разбираме, то

„Take your turn to listen!”

Steven Simpson в своята лекция вдъхнови мнозина от хората в залата на Драматичен театър, които някога са имали съмнения дали да преследват мечтите си. На пръв поглед той просто разказа историята на живота си, като наблегна на професионалния аспект. Той сподели за пътешествието си до прочутия Холивуд. Там Стивън получава възможността да работи в студиото на Roger Corman, а след време създава индивидуалния си проект, който продължава да бъде най-успешния самостоятелно разпространен американски театрален филм.

Е, ако сте имали притеснения дали да се впуснете в мечтаното от вас, Симсъм със сигурно е успял да ги разсее със своята лекция!

Че първата хапка винаги е с очите, ни доказа Георги Ангелов. Ако ви се е сторил познат, това съвсем не е случайно. Най-вероятно сте се любували на кулинарните му изкушения в предаването „Master Chef“. Той стана финалист и е сред петте най-добри непрофесионални готвачи в страната. Използвайки този свой талант, много свежо и хумористично Георги представи на публиката, колко точно визуални същества сме хората. Това се случи с помощта на мултимедията и снимките на две ястия, специално приготвени и снимани лично от него за събитието. Едното от тях бяха обикновени ребърца, а второто – гурме кухня. Публиката, разбира се, предпочете това, което изглеждаше по-апетитно чисто визулано.

Ангелов, като уеб дизайнер, се впусна в полето на изяществото. Разказа ни за същността на дизайна и неговите вариации. Накара ни да се замислим докъде се простира всъщност дизайнът? Дали е само естетика или нещо повече? Въвлече ни в собствения си професионален път и за финал извлече сентенцията:

“Ако дадем една малка частица от времето си, да правим ежедневните неща по-красиви, то всички ще сме по-щастливи, защото първата хапка винаги е с очите”

Историите, които разказваме, обобщи Димитър Коцев. В типичния за себе си хумористичен стил той ни преведе през най-прочутите истории на всички времена. Дори Библията! И така като на шега, партнирайки си с две плюшени кукли за онагледяване, изводите започнаха сами да си проправят път в съзнанията ни.

„Но нека се сравняваме с главните герои в нашия живот. Не е хубаво да сме второстепенни в съществуването си!”

Гергана Райжекова пък ни изстреля направо в Космоса. Като координатор на космическия учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkey за България тя се превърна в един истински пътеводител към звездите. Накратко невероятната дама презентира най-големите успехи на българската космонавтика. Сравнението на България от преди време като третата държава в света (след САЩ и Русия) с космонавт летял с успешен полет и настоящето окаяно положение на ракетната площадка в Ахтопол (за чието съществуване повечето българи дори не подозират) събуди искрена тъга у публиката.

„Българските деца не мечтаят да станат космонавти.”

Гергана отправи призив към всички в залата да стимулираме децата си към развитие, да ги подкрепяме в техните мечти и да ги насърчаваме да вярват, че ако искат, могат да постигнат всичко.

„Има хиляди възможности и децата са нашия ресурс, мозъка на бъдещето.”

Така тя обобщи вижданията си занапред.

Отново по темата за родителската намеса заговори Милен Великов. Той обаче се насочи към предопределеността на професионалния път на детето. Според него този път ни е някак семейно начертан, но защо да го следваме и да бъдем други, когато искаме и можем да бъдем себе си. Все пак най-добрата роля, която можем да изиграем в своя живот, е на самите нас.

Великов обобщи, че не е лесно да бъдеш дете на амбициозни родители, като прикани вторите да позволяват поне малко свобода на наследниците си в избора на професия.

„От 6-годишни деца очакваме да се държат като възрастни, а с тийнейджърите се държим като с деца и не ги оставяме да взимат решения.”

По негово мнение този тип действия са погрешни. В крайна сметка днешните младежи са късметлии, защото отрастват във време, което дава много повече възможности.

Поредната чуждоезична лекция изнесе Mihai Toth. Сладкодумният младеж показа на присъстващите как бунтът на един подрастващ (самия него) се е превърнал в негова съдба и сбъднал най-съкровеното му желание – да се занимава с изкуство. Чрез редица случайности в края на историята се сглобява картината на нещо, което съвсем добре стои на своето място, а именно колаборацията „Baraka artist”.

„There are no rules for your dreams. That`s the image of Baraka.”

Михай споделя, че животът му най-после започва да се случва едва след завършването. Тогава правилните хора и събитията покрай тях сами дошли при него. Когато най-после студиото на Baraka било факт и се радвало на световно внимание обаче индивидуалното за първи път загубило очертания. До този момент той творял със своите съмишленици (още няколко момчета, отдадени на изкуството във всичките му аспекти). Когато в един ден непознат дошъл в своеобразната им галерия и попитал „Чие е това произведение?” нямало конкретен отговор. То не било само по себе си. То било част от общото. Така, поставяйки егото на заден план и издигайки общата цел на пиедестал, момчетата превърнали идеята си в нещо истински стойностно.

„Нашият съвет е да започнете да контролирате егото си, за да контролирате живота си.”

Мирян Костадинов докосна публиката, представяйки идеите си по най-добрия възможен за себе си начин. Той изпя две невероятни песни, като съчета английски текст с една от най популярните и обичани български групи „Авеню” и тяхното „Бягство”. Цялата зала му пригласяше и пляскаше в такт с ритъма.

Юлиян Добрев ни извади от комфортната ни зона, само за да ни докаже, че животът ни започва, едва когато това се случи.

„Какво е щастието? Целта или пътя? Къде го откриваме – извън комфортната си зона!” 

Така след многото разнообразни лекции, някои от които ни накараха да се посмеем, други да се замислим, трети и четвърти да се натъжим, зарадваме, обнадеждим, вдъхновим, приключи вторият формат TED X Talks Plovdiv. Той отвори за присъстващите нови хоризонти, окрили ги и направи града под тепетата част от световното.

Мащабният формат TEDx стартира като поредица от конференции в Калифорния през 90-те години на миналия век. Днес той покорява не само Америка, но Европа и Азия. Засиления интерес към себе си постига чрез комбинация на предприемачески дух и уникални истории на хора, целящи да събудят любопитните умове към развитие и промяна. Едни от най-известните имена в историята на TED X са Бил Клинтън, Бил Гейтс, основателите на Гугъл, както и множество нобелови лауреати.

Регламентът на събитието предоставя на участниците не повече от 18 минути, за да представят своите идеи по най-оригиналния възможен начин. Лекторите и в тазгодишното издание бяха светски личности от различни социални сфери. Всички те докоснаха публиката по свой начин. 

Повече за първия TEDx през 2017-та година може да видите ТУК

Източник: http://mediacafe.bg/novini/blogari/TEDx-Plovdiv-Pyrvata-khapka-e-vinagi-s-ochite-14584