Неусетно нашият сугестопедия център „Easy Way“ стана на 2 години! (Easy Way Suggestopedia Centre)

Неусетно нашият сугестопедия център „Easy Way“ стана на 2 години! (Easy Way Suggestopedia Centre)

 

Сугестопедията има своето магическо кътче в центъра на София. Една красива галерия от класици, тихо поседнали под едно необикновено дърво, се е скрила далеч от шумния Граф Игнатиев. Едно листенце се отличава на дървото, двете феи, които открили това място го откъсват всеки ден, а то пак израства на мястото си мигновено. То се дава на всеки прекрачил прага на магическия парк и всеки го носи близо до сърцето си. Бах, Бетовен, Корели, Моцарт, Чайковски, Дебюси, Шопен и Хайдн пият уханен английски чай и лекичко подслушват какво се случва наоколо им. Искат и те да участват в игрите, песните, танците и разкриването на неограничените човешки резерви. Деветимата композитори си шушукат нещо. Може би се готвят за репетиция или концертен сеанс, а може би се опитват да изчислят златното сечение в любимия концерт за оркестър и цигулка в Д-мажор на Чайковски, който нежно се носи из коридора… По-добре да ги оставим на спокойствие. Убедени сме в техните неограничени възможности.Те ще се справят с всичко, което са си наумили. Така или иначе всичко тук е в пъти повече и се случва много по-бързо, отколкото сме свикнали. Пътят е лесен…но къде е пътят? Последвайте ме, моля…

Сугестопедия – път към знанието и самите нас

 

– Къде сме?- питате изведнъж, зашеметени от шума на преминаващия трамвай и суетенето на хора по тесните улички, из които едва се разминаваме.

– В света на хората. Там, където преподавателите са просто преподаватели, не режисьори, артисти, художници, концерт майстори, певци и не носят бални рокли или костюми, но това е друга история. Ще преминем през няколко свята преди да намерим лесният начин за учене. Така е редно. Чакат ни цели три свята- долния, средния и горния…Закъсняваме!

Намираме се на Граф Игнатиев сред множеството. Тръгнали сме от познатия площад Славейков в посока площад Гарибалди. Вървим отляво и броим наобратно до номер 12. Оттук започва приключението в търсене на магическия свят на Сугестопедия център “Easy Way”. Намираме първия свят – на материалното. На номер 12 се намира първото препятствия по пътя, което може лесно да уплаши тези, които не са готови да отключат със Сугестопедия магическите си способности. Влизаме през бляскав вход, над който пише с големи червени букви Déjà vu. Не е сън, нито спомен за сън.

При метода Сугестопедия чрез неманипулативно внушение, съчетано с професионализма на обучен за целта сугестопедагог, се достига до резервите на личността. Експериментите през годините доказват неоспоримо 3 факта:

На първо място, че мозъкът има неизползвани територии, които не са изследвани. Всички сме чували, че използваме едва 3 до 5% от потенциала на мозъка си.

Вторият факт е, че може да се учи в пъти по-бързо без хипноза. Не се използва също така наречената манипулирана сугестия, т.е. състояние, в което човек съзнателно или несъзнателно ограничава свободната си воля в чужди ръце.

Третият факт е, че Сугестопедията е най-хуманния начин, признат през 1978г. от комисия на ЮНЕСКО за “висш метод на преподаване”, последвано от 17 препоръки за въвеждането на метода навсякъде по света и по всички предмети.

Със сугестопедия концентрацията е по-добра

Може би чувате тази реплика и Ви се струва като дежа ву? Може би… Ние с Вас се изкачваме все по-нагоре. Прощаваме се с Огледалния свят, със страховете, които ни дебнат зад огледалата и престорените усмивки. Стигаме три врати и отваряме най-скромната от тях. Все по-нагоре…Вече сме в средната земя, която мълчи и нищо не разказва. Посреща ни с решетки и напомня за времето между 1979 и 1989г., в което създателят на науката Сугестология и нейното приложение в педагогиката Сугестопедия, проф. д-р Георги Лозанов не може свободно да развива и разпространява метода в България и по света поради наложени ограничения. Въздухът е тежък, стените кремави, но ние знаем, че промяната е единственото постоянно нещо в живота.

След 1989г. проф д-р Георги Лозанов заедно с проф. д-р Евелина Гатева заминават за Австрия, където науката продължава да се развива. Сугестопедичният учебник “The Return” се появява в окончателната си версия. Така той се завръща отново в България заедно с Ванина Бодурова – асистент на проф. Лозанов и обучител по Сугестопедия.

Магията наречена Сугестопедия се завръща в България…А ние вече сме стигнали третият етаж. Намерихме го! Easy Way – Suggestopedia Center.

Тук сред синьо небе и бели пухкави облаци се носим към една мечта. Мечтата на проф. Лозанов.

Една изящна пеперуда е кацнала на вратата и ни подканя да стъпим тихо на пръсти в света на неограничените възможности.

След установяването си в България проф. Лозанов и асистент Ванина Бодурова избират пеперудата за символ на асоциацията, която да продължи да обучава сугестопедагози и да се погрижи колкото се може повече хора да разберат за съществуването на метода, по оригинална идея на проф.д-р Лозанов, разработена  и развивана от него и огромния му екип от 100 души в Института по Сугестология в София, международно признат от ЮНЕСКО и прилаган в редица държави по света.

Гери омагьосва със сугестопедия

Гери омагьосва със сугестопедия

След всички препятствия и стремглавото изкачване нагоре най-после сме прекосили прага и разглеждаме старателно величествения парк и дървото на познанието, което поздравява всеки посетител и му вдъхва радост, увереност и спокойствие. От всички посоки кротко ни наблюдават великите композитори от стиловете Барок, Класицизъм и Романтизъм. Ако имате нужда да си поемете дъх след преминаването през трите свята, ви каним да поседнете под дървото, а ние ще ви разкажа какво се крие зад вратите, всяка с име на композитор. Ще Ви запознаем и с двете феи- сугестопедагози, които откриха този таен парк всред шумния център и се грижат за това магическо място. Те лично са дарени от проф. Лозанов – най-великият магьосник – с магически качества. Но за тях ще стане въпрос може би в друга приказка… Само ще прошепна имената им, а Вие ще ги забравите на мига: Гергана Райжекова и Галина Копчева….

Сугестопедия way "Easy way":)

Сугестопедия way „Easy way“:)

 

Корели: далеч от шумотевицата на трамвая, който напомня за долната земя, в Корели играят деца, смеят се и неусетно учат. Учат какво? Английски език за деца, а понякога четат на български език от голям буквар с животни и влакче.

Бах: в Бах властва феята на числата, часовете и планетите. Всеки велик вълшебник има свой доверен съновник, а нашият астролог се крие точно тук.

Вивалди: тук се крие хаосът, от който творим ред. Крият се и много тайни, от който се сътворяват чудеса.

Бетовен: ще Ви разкажа за Бетовен и неговата безсмъртна любима и как тази история е обагрила стаята в червено. Феята в Бетовен ще изслуша всеки и ще даде безценен съвет.

Чайковски: любим руски композитор се шири в зелената стая, а заедно с Моцарт рамо до рамо посрещат и изпращат щастливи курсисти, усетили какво е да учиш език за 5 седмици. Да, английски език за 5 седмици и говориш. Невероятно, подсмихват се композиторите, свидетели на такива чудеса.

Дебюси: романтичен, разсеян и обагрен в синьо. Дебюси не обича следобедите, когато слънцето напича синия килим. Обича вечерите, когато стаята е пълна с глъч и песни на курсисти, дошли с нетърпение и радост да научат английски език, които не прекарват време в писане на домашни работи.

Шопен: може би е изненада, но Шопен не е меланхоличен. Тук той е в компанията на цял сет барабани, 2 китари, йоника, професионален микрофон и мащабен стенопис-дневник на едно приключение. Децата я наричат музикалната стая, защо ли?…

Хайдн: той е най-срамежливият сред композиторите. Скрил в себе си известни личности, облечени в модерни дрехи, готови за ревю. Хайдн мълчи на непознат език, може би японски?…Кой знае…

Защо ли Ви разказвам всичко това? Защо вместо това не го видите с очите си? Не преживеете един сугестопедичен курс по английски език?…

Не знаете?

Елате ни на гости на 27-ми септември, събота, от 4 часа, за да се запознаем. Нашите врати ще са широко отворени за всеки любопитен поглед. Ще има демонстрации и презентации на метода Сугестопедия. При нас има не само английски, при нас не просто се учат езици…

Адресът е Граф Игнатиев 12, етаж 3.

Easy Way Suggestopedia Center