Гергана Райжекова – координатор на Space Camp Turkey за България в периода 2016-2020 г. Успехи и история

Гергана Райжекова – координатор на Space Camp Turkey за България в периода 2016-2020 г. Успехи и история

Като координатор на Space Camp Turkey в Център за творческо обучение от 2016 до 2020 г. Гергана Райжекова успява да популяризира изключително космическия лагер в България с поредица от телевизионни изяви, статии и публикации във всички водещи медии – радио, телевизия, вестници и сайтове.

Нейният принос в развитието на програмата включва също така сътрудничество с повече от 12 общини в България, чието партньорство умножават броя на пълните стипендии, с които български деца и младежи посещават лагера. От 3 или 4 пълни стипендии, предоставяни от Центъра и разпределени по време на ежегодния конкурс за Space Camp Turkey, през 2019 г. пълните стипендии нарастват на цели 33 пълни стипендии, привличайки спонсори като АЕЦ Козлодуй към космическата кауза.

Благодарение на постигнатото сътрудничество между Център за творческо обучение и Sports Management Bulgaria Райжекова вдъхновява изпращането на първото ромско дете в Space Camp Turkey. Гергана Райжекова участва в известния формат TEDx по темата “Кога ще имаме следващия български космонавт?” Лекцията й вдъхновява български деца да пишат писма до президента на РБългария, до първия български космонавт Георги Иванов и до омбудсмана на страната.

Следващият PR ход на Райжекова е да иницира, организира и координира снимките на късометражен филм „Новите български космонавти“ за ефекта на космическия лагер върху живота и кариерата на децата, които се докосват до лагера. Друг важен нейн принос е основаването на общността на възпитаниците на Space Camp Turkey в България, където Гергана Райжекова организира три събития за развитие и стабилизиране на общността сред 800 нейни възпитаници.

Райжекова още е организатор на международния научен лагер Science Camp Bulgaria 2019 на тема „Мисия до Марс“ с участници от Чехия, България и Гърция.

Експертизата на Райжекова между 2016 и 2020 г. включва координиране на множество процеси като главните сред тях са:

  • Стартиране на ежегодния национален конкурс всяка есен. Кампания за безплатни плакати за конкурса;
  • Организиране на презентации в училища в цялата страна и медийни изяви;
  • Избор на почетно жури, уточняване критериите при избор на финалисти;
  • Сътрудничество с общини и спонсори;
  • Интервюиране на повече от 30 деца по телефона за разпределяне на стипендии;
  • Постоянна комуникация с родители, деца, учители и специалисти от Space Camp Turkey;
  • Пътуване на място в лагера Space Camp Turkey и наставничество/менторство на децата по време на целия лагер, както и след това;

Още ценни моменти може да прегледате в следния албум.

История на Space Camp Turkey в България е поместена в сайта spacecamp.cct.bg. Ето значими моменти от периода 2016-2020 г.:

➤2016 г. Стартира целогодишната научна програма за партньорски организации и училища Partner School Science Program (PSSP) и Future Explorers Program (FEP). Провеждат се поредица от презентации и срещи в училища в София, Пловдив, Варна, Силистра и Русе заедно с представители на Space Camp Turkey.
➤октомври 2016 г. Учредява се общността “Възпитаниците на Space Camp в България” и се организират редовни събития на общността.
➤май 2017 г. Възпитаник на Space Camp Turkey Сезен Ходжа става вторият български тренер в Space Camp Turkey, където обучава деца и младежи от цял свят. Благодарение на нейния пример Space Camp приема български кандидатури за тренери.
➤юни 2017 г. Община Пловдив и Център за творческо обучение провеждат паралелен конкурс за присъждане на две пълни стипендии, с които Oбщината и Центърът награждават две деца от град Пловдив. 


➤януари-април 2018 г. След поредица от официални срещи с кметове и представители на Oбщина Козлодуй, Силистра, Гоце Делчев и Първомай се учредяват още четири общински стипендии. Така през 2018 г. се провеждат общо пет паралелни конкурса и се присъждат единадесет пълни стипендии извън националния конкурс на програмата.  С дарение от шест пълни стипендии се включват също “АЕЦ Козлодуй” ЕАД.
➤април 2018 г. Координаторът на Space Camp за България д-р Гергана Райжекова представя лагера по време на събитието TEDxPlovdiv с TED talk на тема “Пътеводител към звездите”. TEDx презентацията вдъхновява писмо до омбудсмана на България Мая Манолова, написано от кандидат-участник в космическия лагер.

В отговор на писмото г-жа Манолова кани Георги Кацаров за детски омбудсман на територията на град Пловдив.
➤май 2018 г. Учредена е стипендия в сътрудничество със Sports Management Bulgaria Ltd със социалната мисия повече деца да стигнат до космическия лагер. Благодарение на социалната стипендия и участието на Симона Маркова в Space Camp Turkey президентът на Република България ген. Румен Радев кани нашия възпитаник на прием в Деня на Народните Будители. 


➤ноември 2018 г. Община Добрич се включва към общините в България, подкрепили със стипендии бъдещите лидери на България. През декември 2018 г. и януари 2019 г. същото правят Община Казанлък и Община Банско. През април 2019 г. към общините-партньори се включва и Община Хасково.
➤2019 г. Програмата Space Camp Turkey изживява своя върхова година изпълнена с няколко рекорди вкл. рекорден брой изпратени деца и младежи до Space Camp Turkey в една година – 104 на брой, рекорден брой общински стипендии от 11 общини-партньори и рекорден брой стипендии от дарители вкл. “АЕЦ Козлодуй ЕАД”. Възпитаникът на Space Camp Turkey Татяна Иванова обявява, че иска да е първата българка в Космоса.

➤6 януари 2020 г. Премиерата на документалния филм за космическия лагер и неговите възпитаници “Новите български космонавти” с режисьор Благой Цицелков е факт. Филмът, по идея на Център за творческо обучение, представя новата космическа младеж, която отново мечтае за космическа професия и желае България да се върне обратно в редиците на космическите нации.
➤8 април 2020 г. Възпитаниците на Space Camp Turkey Татяна Иванова от гр. Добрич и Георги Кацаров от гр. Пловдив изпращат отворено писмо до президента на РБългария ген. Румен Радев с искания за трети космонавт, както и страната ни да стане пълноправен член на Европейската Космическа Агенция (ESA). Писмото е подкрепено и споделено от първия български космонавт Георги Иванов в навечерието на празника на космонавтиката и авиацията, 12 април 2020 г.

➤През 2020 г. се включват още три общини партньори, които подкрепят своите деца. За съжаление поради пандемичната обстановка Space Camp Turkey отменят всички свои международни програми за 2020 г.

Гергана Райжекова благодари на първо място на Център за творческо обучение за възможността да бъде национален координатор на Space Camp Turkey, на всички колеги за помощта през годините, както и на всички кметове, общински съветници, дарители и журналисти, които прегърнаха каузата повече български деца да замечтят отново за космически постижения и върхове.

Най-големи благодарности на най-талантливите деца и младежи. Пожелавам ви с цялото си сърце космически и земни успехи, здраве, щастие, професионализъм, сбъднати идеи и любов. Поздравете мама и татко, че са създали такова творение, а аз – аз винаги ще се хваля, че ви познавам!

Аз знам, че сред вас е следващият български космонавт!

Нека Бог е с вас! Благодаря Ви!!