Набират нови астронавти, предимно жени (BNR.bg)

Набират нови астронавти, предимно жени (BNR.bg)

публикувано на 12.04.21 в 12:49

Европейската космическа агенция /ЕКА/ набира нови астронавти единадесет години след последния подобен конкурс. Агенцията е създадена през 1975 година и досега само 3 пъти е правила подбар на астронавти. Сега Европейската агенция обяви, че искат да подготвят между четири и шест нови астронавти, предимно жени, съобщава „Евронюз“.

Кандидатите трябва да имат научни познания, като идеалната възраст е между 27 и 37 години. Те трябва да знаят английски и по време на обучението си ще учат и руски език, вторият официален език на Международната космическа станция.

Кампанията започне през март и ще продължи до 28 май. Целта на агенцията е да предприеме „истинска смяна на поколенията“, както е уточнено в изявлението. След като периодът на представяне на кандидатури завърши ще започне процес на подбор на шест фази и се очаква да приключи през октомври 2022 г.

Генералният директор на ЕКА Ян Вьорнер от Германия обяви, че Европа е центърът на космическите изследвания. “Европа заема своето място в центъра на космическите изследвания. За да отидем по-далеч от всякога, трябва да разширим погледа си, както никога досега. Този процес на набиране е първата стъпка към това”, споделя Вьорнер

Фокусът на кандидатурите ще бъде насочен към жените, тъй като ЕКА иска да разшири половото разнообразие сред космонавтите. Изявлението продължава, че целта ще бъде да работим с други космонавти от европейската агенция, които да бъдат от съществено значение в „новата ера на космическите изследвания.

Европейската космическа агенция е основана през 1975 г. с участието на десет европейски държави, днес има 22 държави. От 1978 г., три години след основаването на ЕКА, има само три процеса на подбор.

Последният е през 2009 г., когато през май същата година са избрани седемте космонавти, които сега действат. Те са шест мъже и една жена от Дания, Германия, Франция, Италия и Великобритания.

Четири месеца по-късно, през септември, шестима от тези астронавти започнаха основното си обучение, тъй като седмият, германецът Матиас Маурер, се присъедини през юли 2015 г. Оттогава няма други назначения в ЕКА. Въпреки това, ще трябва да изчакаме, тъй като това ще бъде следващият 16 февруари, когато агенцията ще даде повече подробности за новата кампания за набиране на космически средства.

Седалището на европейските астронавти е в германския град Кьолн.

„Разнообразието в EКA не трябва да се отнася само за произхода, възрастта, обучението или пола на нашите астронавти, може би и за физическите увреждания“, добави директорът на EКA за изследване на хората и роботиката Дейвид Паркър, който ще стартира за тази цел „Проект за жизнеспособност на парастронавтите“ “,което не беше уточнено в детайли.

Новите космонавти на Европейската космическа агенция ще се обединят с настоящите астронавти на ЕКА, както обясниха източници на „Евронюз“. Сред тях Лука Пармитано, който е кореспондент на тази станция по време на мисията си в Международната космическа станция.Сред приключенията, които Пармитано излъчи за „Евронюз“ има исторически моменти като първата извънкорабна дейност в открития космос на две жени на МКС или обяснението как микрогравитацията влияе върху човешкото тяло.

Източник: https://bnr.bg/varna/post/101452116/nabirat-novi-astronavti-predimno-jeni?fbclid=IwAR07dHvOZ5a7dcp0OVPdjxhKsW8zLqtZ7gZsDVsuP7LxN304u-dRrEFxlZk