Последни модели автомат “Арсенал” на втория технофест в Механото (Zakazanlak.bg)

Последни модели автомат “Арсенал” на втория технофест в Механото (Zakazanlak.bg)

08.06.2017г. | 16:05 от Юлия МладеноваСнимка: Юлия Младенова

Последни модели автомат "Арсенал" на втория технофест в Механото

Два от новите модели на автомат „Арсенал” бяха представени днес по време на Втория научен технически фестивал, организиран и проведен в ПГ „Иван Хаджиенов”. Демонстрационните модели бяха показани от представители на казанлъшката фирма на бъдещите машиностроители, мехатроници и компютърни специалисти от Механотехникума. Всички желаещи ученици имаха възможността да разглобяват и сглобяват автоматите, като това се превърна в своеобразна надпревара по бързина и сръчност между тях. Тази година в състезанието се включиха ученици от 8 до 11 клас, за първи път участваха и две момичета – Борислава и Гюлшерин.

В състезанието най-бърз се оказа Иван Асенов, следван от Димитър Славов и Виктор Златев. Те получиха специални подаръци от „Арсенал” АД, връчени от инж. Владимир Чучумишев, ръководител „Техническо развитие” във фирмата. От момичетата по-добре се представи Борислава. Специална награда получи и Тихомир от 10 „г” клас, специалност „Мехатроника”. Той е дете със специални потребности, но благодарение подкрепата на своите съученици и приятели се справи чудесно с техническата задача. Владимир Чучумишев организира и викторина сред всички участници в технофеста, свързана с историята на”Арсенал”. Фирмата е партньор на ПГ „Иван Хаджиенов” в дуалното образование и обучава в своите производствени цехове 45 ученици в практически умения по специалностите „Машини и системи с ЦПУ” и „Мехатроника”. В представянето й в Механотехникума участваха още инженер-конструкторът Николай Куцаров и инж. Петко Кърлешев.

Атрактивни технически решения на автоматизирана производствена линия за разпознаване и сортиране на детайли, на различни игри, макет на циркуляр, слънчева кола и ред други иновативни идеи представиха учениците от специалността „Мехатроника”, като основен техен говорител бе Тодор Мицов. Той прави своята практика в конструктивен отдел на „Арсенал”. Честотен регулатор на асинхронен двигател с променливо напрежение бе презентацията на Тодор Узунчев от 11 „г” клас. Роботизирана ръка, която изписва името на притежателя си, показа Диан Братоев. В състезанието по природни науки се надпреварваха ученици от седмите класове на 4 училища, като номер едно бе отборът на ОУ „Чудомир” И тримата състезатели в него получиха специални награди от „Арсенал”.

Със свои презентации участваха и възпитаниците на техническото училище от специалностите „Машини и системи с ЦПУ”, „Компютърна техника и технологии”, „Архитектура и строителство”. Специално от практиката си в „Арсенал”, въпреки дъжда, с колело до технофеста пристигна Димитър Бербалов – един от най-упоритите ученици в дуалното обучение и вероятно бъдещ инженер.

Забавни методи, съчетали съвременни технологии и игри, за привличане на вниманието в часовете по трудово обучение и физическо възпитание представи Центърът за творческо обучение.

Представители на казанлъшки фирми – партньори на Механотехникума, подкрепиха Втория научен технофест на учениците. Дългогодишният директор на училището Христо Гъдев бе част от официалните гости. Сред тях бяха и омбудсманът Гинка Щерева, представители на Община Казанлък, ръководители на фирми, интересуващи се от научното и техническото творчество на казанлъшките ученици.

Вторият технофест се превръща в традиция и показва ползотворното взаимодействие на училището с водещи фирми в Казанлък, заяви директорът на ПГ „Иван Хаджиенов” Мариана Демирева.

Източник: https://www.zakazanlak.bg/tehnologii-6/posledni-modeli-avtomat-arsenal-na-vtoriya-tehnofest-v-mehanoto-5535?fbclid=IwAR0Pt-yr2Cy9C3kRKhuKLQR8ueQSsLrAexDqchfeNOz_orY22ovqyJnIrG0

Център за творческо обучение участва на Втория научен технически фестивал, организиран и проведен в ПГ „Иван Хаджиенов”. Димитър Дряновски, дизайнер на решения, и Гергана Райжекова, координатор на Space Camp Turkey, от Център за творческо обучение демонстрираха устройството Makey Makey, продуктът ЗарядJob, както и VR очила за виртуална реалност.
Научен Технофест 2017 имаше и своя кауза: подкрепата на двама ученици от ПГ „Иван Хаджиенов” и участието им в Space Camp Turkey 2017!