60 години след първия космически полет любопитството на младежите към Вселената не стихва (БНР)

60 години след първия космически полет любопитството на младежите към Вселената не стихва (БНР)


публикувано на 10.04.20 в 17:55

Българските ученици, успешно завършили обучение в международния лагер Space Camp Turkey, базиран в град Измир, са обединени от каузата до 2025 година страната ни да се похвали с трети излетял космонавт. Младежите гледат целеустремено към бъдещото си развитие в сферата на космическите науки, астрономията и роботиката.

Въпреки че според статистиката професии като компютърен специалист, лекар, икономист, инженер и полицай оглавяват класацията за мечтаната кариера, близо 60 години след първия полет до Космоса интересът и любопитството на младежите към необятната вселена не стихва. 

Космическият учебно-тренировъчен лагер Space Camp Turkey е създаден по модел на НАСА. Научният център съсредоточава своите усилия върху мотивирането на млади хора от цял ​​свят да преследват кариера в областта на науката и технологиите. Чрез интерактивни симулации, свързани с Космоса, те развиват умения за работа в екип, подобряват комуникацията помежду си и възпитават лидерски качества в динамична и забавна среда, разказа Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение – координатор на програмата за цяла България, който работи в тясно сътрудничество с тренировъчния център вече 16 години. 

Погледът отвътре към живота на космонавтите наистина вдъхновява участниците в обучението 

Учениците се състезават по няколко космически направления, едно от които е как да построят колония на Марс, включително изграждане на инфраструктура на Червената планета. Младежите работят в екипи и защитават своите проекти пред останалите ученици. 

Лагерът Space Camp е създаден през 2000 година, а три години по-късно започва да бъде посещаван и от български групи. Програмата е с продължителност една седмица и се провежда изцяло на английски език от специално подготвени преподаватели и специалисти. 

Успешно досега е завършило обучението на повече от хиляда българчета, сред които и 17-годишната Татяна Иванова от Добрич. В лагера е отличена с медал измежду 100 други деца от цял свят. Космическите успехи на Татяна стигат и отвъд океана. Талантливото момиче печели стипендия за американския Space Camp, който ще посети повторно това лято. Разказва, че целта ѝ е да стане първата българка, която излита в Космоса. А според Райжекова реализирането на подобна мечта не е химера. 

Национален конкурс избира талантливи деца от цялата страна на възраст между 9 и 15 години, които изготвят есе по космическа тема. На сайта space.camp.cct.bg всяка година през октомври се обявяват новите теми за есета, а специално жури оценява кандидатурите и разпределя стипендии. 

По случай Деня на космонавтиката учениците Георги Кацаров и Татяна Иванова изпратиха отворено писмо до президента с искане страната да стане пълноправен член на Европейската космическа агенция. Алармират за необходимостта от повече школи по физика, астрономия и космонавтика. Призовават и за радикални промени в българското образование и предоставянето на възможност за профилирано обучение.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

Линк: https://bnr.bg/horizont/post/101256922/60-godini-sled-parvia-kosmicheski-polet-lubopitstvoto-na-mladejite-kam-vselenata-ne-stihva