50 ученици – ентусиасти проявиха интерес към Международния учебно-тренировъчен космически лагер Camp Turkey (Община Козлодуй, http://www.kozloduy.bg/)

50 ученици – ентусиасти проявиха интерес към Международния учебно-тренировъчен космически лагер Camp Turkey (Община Козлодуй, http://www.kozloduy.bg/)

11.01.2018

Над 50 ученици – ентусиасти, на възраст между 9 и 15 години, от всички училища на територията общината, учители и родители участваха в информационна среща на 10.01.2018 г. с представители на Център за творческо обучение за запознаване с Програмата Space Camp Turkey 2018. На проведената среща-презентация в зрителна зала на НЧХП „Христо Ботев”, гр. Козлодуй, г-жа Гергана Райжекова – координатор на програмата Space Camp Turkey 2018 запозна в детайли присъстващите с международния космически лагер. Програмата дава възможност на деца и ученици, с интереси в науката да работят със съвременни технологии в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията, да кандидатстват за участие в програмата. Базата на Центъра за обучение е в гр. Измир, Турция и е създадена по модел на NASA.

Срещата протече с изключителен интерес от страна на учениците, които задаваха въпроси за възможностите за кандидатстване и участие. Госпожа Райжекова поясни на присъстващите, че ще бъдат отпуснати 2 пълни стипендии за участие, едната осигурена от Община Козлодуй, а втората – от Центъра за творческо обучение. Учениците бяха впечатлени от представеното на срещата кратко видео, което даде ясна представа за динамичното ежедневието на обучаващите се в Международния учебно-тренировъчен  космически лагер, включващо реална подготовка за мисия в космоса. Предизвикателствата през шестте вълнуващи дни са разнообразни – участниците ще обличат скафандри, ще тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, ще изпробват движенията в безтегловна среда, ще се упражняват в предната палуба на совалка и т.н. Лагерът ще се проведе през месеците юли – а

След преминаване на програмите, участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.вгуст.

Повече информация за Международния космически лагер може да се открие на интернет страницата spacecamp.cct.bg.

Източник: http://www.kozloduy.bg/currentNews-2304-50_uchenici___entusiasti.html