Български деца ще се подготвят за астронавти в космическия център Space Camp в Измир (БНР, http://bnr.bg/)

Български деца ще се подготвят за астронавти в космическия център Space Camp в Измир (БНР, http://bnr.bg/)

публикувано на 15.02.18 в 11:50

Изобретателят милиардер Илон Мъск се пошегува в екстравагантен стил, изстрелвайки автомобила си на Марс, докато в това време ученият Стивън Хокинг предупреди сериозно, че само след 200 години човечеството ще бъде принудено да си потърси нов дом. Тогава хората ще се превърнат в астронавти по принуда, а фантазиите им за полет в Космоса няма да бъдат повече носталгична детска мечта.

Съвсем скоро България да има нов астронавт и да се върне сред космическите нации е цел, която Центърът за творческо обучение преследва вече 14 години, помагайки на талантливи деца да се докоснат до космическата наука в реална среда. И тази година до 1 март българчета между 9 и 15 г. могат да кандидатстват за летния лагер в тренировъчния център Space Camp Turkey в Измир, който е един от трите в света, създадени по модел на NASA. Там те ще трупат нови знания в областта на астрономията, роботиката, астрофизиката и биологията, и ще изпробват съоръженията, с които се подготвят бъдещите астронавти.

Снимка

Децата правят колонии на Марс, строят ракети и ги изстрелват, участват в симулация на истинска мисия – разказва Гергана Райжекова, координатор на космическия лагер в Турция. – Международните екипи се разпределят на три групи – част от децата остават в наземната станция, други са в международната космическа станция, а няколко от тях играят ролята на астронавти, подготвящи се за полет. А ако всички отговорят правилно на въпросите, свързани с наука, се допускат до тренажорите за астронавти. Освен това се срещат с учени, които им обясняват физичните закони – защо една гигантска ракета може да излети в Космоса, как и при какви условия се поправят отвън панелите на международната космическа станция. Но гвоздей на програмата си остава разговорът в реално време с астронавт от НАСА.

Снимка

Досега повече от 850 български деца са се докоснали до космическата си мечта – някои от тях днес се подготвят в чужди университети, за да кандидатстват в чужди космически програми. Възможно ли обаче от България да сбъднат мечтата си за астронавт?

Има различни проекти с участието на наши учени и мнозина от тях споделят отношението на други страни, че България я няма на космическата карта, и че ни сравняват с държави, които дори не са изпращали астронавт – казва Гергана Райжекова. Истината е, че от трийсет години не сме имали такъв и не сме част от Европейската космическа агенция. Все пак в момента се водят преговори да се присъединим към нея и ако заплатим съответната такса (1 млн. евро), да може да започне подготовката на наш астронавт.

Снимка

Центърът в Измир натиска бутона “начало” по този дълъг път, казва още Гергана Райжекова. Там децата научават, че без работа в екип не могат да излетят в Космоса, нито без дисциплината всекидневно да тренират и да се обучават. За всичко това, както и как върви подготовката за колонизирането на Марс, те ще могат да разпитат най-напред Бас Лансдорп, основател на програмата Mars One, който на 23 март ще изнесе лекция пред българската публика.

Гергана Райжекова

Гергана Райжекова

За мнозина заселването на Марс звучи като научна фантастика, но знаем, че рано или късно тя става реалност – смята Гергана Райжекова. Вероятно на Бас Лансдорп няма да му стигне времето на лекцията, за да изброи всички казуси – за една атмосфера, която съдържа много прах, и за едно място, където има вода, но тя не е като на Земята. Според учени хората няма да издържат физически толкова дълго пътуване, затова и предстоят още много опити, докато се изгради подходящата ракета и се достигне до начина, по който човешкото тяло да издържи на условията на Марс. Отделно трябва да се проектира колония с всичко необходимо за производството на храна, вода, въздух и т. н.Снимка

На миналогодишния космически лагер в Измир българските деца попитали американска астронавтка кое е най-красивото нещо, погледнато от Космоса. И чули отговора – Земята, защото има ореол.

Снимки: личен архив

Източник: http://bnr.bg/post/100933649/balgarski-deca-shte-se-podgotvat-za-astronavti-v-kosmicheskia-centar-space-camp-v-izmir