Ученици от Козлодуй отиват на космически лагер в Турция (БНР-Видин, http://bnr.bg/vidin/)

Ученици от Козлодуй отиват на космически лагер в Турция (БНР-Видин, http://bnr.bg/vidin/)

публикувано на 17.04.18 в 16:45

Снимка: Център за творческо обучение, Facebook

Община Козлодуй и Център за творческо обучение в областта на образованието се споразумяха в края на 2017 г. да предоставят пълни стипендии на две деца от Козлодуй за участие в международен космически лагер в Турция. Кандидатстването приключи на 1 март, а експертното жури оцени всички кандидатури от града и взе единодушно решение двете пълни стипендии да получат финалистите Михаил Драганов на 13 г. и Марта Младенова на 14 г. Вторият етап, след кандидатстването е интервю по телефона. Освен учениците, получили стипендии, интервю е проведено и с още едно дете от Козлодуй. Организаторите имат желанието да изпратят и Николай Иванов на лагера в Турция и в момента тече кампания за събиране на средства. Това каза за Радио ВИДИН координаторът на програмата за България д-р Гергана Райжекова от Центъра за творческо обучение в София:

“Това е учебно-тренировъчен лагер по модел на НАСА. Децата имат възможност да се докоснат до най-високите технологии, да се запознаят с учени, с които в бъдеще да продължат своите контакти… Лагерът се намира в град Измир. Има три лагера в света, два са в Северна Америка… Конкурсът се проведе на два етапа. Първият- децата изпращат есе или видео есе на една от три теми, а вторият- интервю по телефона, което проведохме с трима от кандидатите с най-висок резултат. Те спечелиха сърцата на журито с отговорите си по телефона, споделяйки за своите интереси, какво искат да работят като пораснат, нещата които ги вълнуват. При Михаил Драганов това, което най-много впечатли журито беше неговият интерес към “двете най-необятни според него неща- космосът и ДНК-то”. Николай Иванов пък сподели, че иска да развежда хората по различни планети. С Марта Младенова имахме също много дълъг разговор за нейното желание да стане учен. Искаме да изпратим и трите деца на лагера.”

Темите, свързани с космоса ме вълнуват, затова реших да кандидатствам за лагера в Турция, каза Марта Младенова:

“Участвах с проект на тема за космическите пионери. Аз направих видео есе, в което представих моите възгледи по темата. Обясних историята на пътуванията в космоса и за това през какви развития е преминало, също така според мен занапред как трябва да се действа, за това, че за да се постигат успехи, трябва да се работи заедно и да се ползват нови иновативни методи… Очаквам да изживея нещо, което няма да видя никъде другаде.”

Марта Младенова ще бъде в Турция от 15 до 21 юли. И Михаил Драганов ще пътува на същата дата. Той казва, че първоначално не е имал интерес към лагера:

“Един мой приятел ми каза за космическия лагер. Първоначално си казах няма да ходя, след това пък мама ме убеди. Каза ми какво ще се случи там и се записах. Аз изпратих видео есе. То се състоеше от няколко части. Първата беше с биография, в която разказах за мен, а втората част- говорене по темата “Направено за Космоса, използвано на Земята”.

Стипендията, която учениците ще получат покрива разходите по 6-дневния престой, храната, таксата за участие и пътуването (без допълнителни дневни пари) и е в размер на 1250 долара. Всички останали участници в конкурса на Община Козлодуй са класирани за лагера и могат да участват след заплащане на съответната такса. Учениците ще пътуват на три групи в Турция. Първата група ще замине на 1 юли и ще бъде в лагера до 7 юли. Следващите дати са от 15 до 21 юли и от 12 до 18 август.

Източник: http://bnr.bg/vidin/post/100959574/uchenici-ot-kozlodui-otivat-na-kosmicheski-lager-v-turcia