Невидимият рок на Гергана Райжекова по Ники Кънчев Шоу (Дарик Радио)

Невидимият рок на Гергана Райжекова по Ники Кънчев Шоу (Дарик Радио)


В студиото на Дарик Радио в Ники Кънчев Шоу на 09 май 2019 г., четвъртък гостува антропологът/музикален журналист Гергана Райжекова. В предаването д-р Райжекова разказа за своята дебютна книга, за трудностите в това да интервюираш над 70 респондента и да защитиш своята теза в научен труд. Пред Ники Кънчев тя разказа и за разликите между различните вълни музиканти и нежеланието и неудобството на новите рок групи да пеят на родния си език. На въпроса на г-н Кънчев защо се е получило така Райжекова посочи извода, цитиран в своя послепис относно липсата на българската музика в учебниците по “Музика” и самосаботирането на собствената си локална сцена. Специално за всички читатели, Райжекова сподели тези изводи тук:

В своя фейсбук д-р Райжекова сподели:

“Благодаря на Ники Кънчев и Дарик Радио за възможността да разкажа за “Невидимият рок” на Вашите слушатели. Този път разказах за самосаботажа и по конкретно как в учебниците по “Музика” нашите деца не учат изворна музика, фолклорна музика и духовна музика и непознавайки корена си, не умеят да пишат музика на родния си език, нито да са автентични в рока.  ”

Д-р Гергана Райжекова пише първата научна книга в България за алтернативната рок сцена като нейният принос относно документирането на актуалната бг рок сцена е без прецедент. Пълни антропологични интервюта също се публикуват за първи път в България, което очертава книгата като ценен източник на информация, история, анализи, експертиза и снимков материал, който през следващите десетилетия ще служи за отправна точка и извор на много изследователи и музиковеди.

В студиото на Дарик Радио в Ники Кънчев Шоу, 09 май 2019 г., четвъртък.