Гергана Райжекова представи дебютната си книга “Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България” в Габрово (в.100 ВЕСТИ)

Гергана Райжекова представи дебютната си книга “Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България” в Габрово (в.100 ВЕСТИ)

“Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България” e дебютната книга на Гергана Райжекова, която тя представи пред габроска публика събота, 27 април в клуб Камъка. Заедно с представянето местната публика се наслади на изпълнението на група Echoo, чийто Balkan samba стил накара публиката да танцува под ритмите на гайда, китара, барабани и с възторжените съпровод от мегафона на вокалиста на групата Никифор- Фори.Специално за в.100 Вести д-р Гергана Райжекова обясни, че книгата е с особен принос не само в научно отношение, но и като рядък вид рок документалистика за българската сцена като книги за съвременната алтернативна сцена всъщност няма. 
Като ученик на проф. д-р Лозанов, Райжекова също използва сугестологията в рок книгата си, за да се очертае начините, по които се сугестират публика и твореца-музикант и как това се отразява върху родната алтернативна сцена. Въведени от Райжекова термини са “клубна сугестия”, “внушена идентичност”, “биографично-музикална автосугестия”, “музикално-пространствена транспозиция”, “стойностен кавър” и други. Всички термини са защитени в научни статии, публикувани в международни научни реферирани издания, като по този начин по един алтернативен път Райжекова за пръв път от много години слага името на проф. Лозанов в музиковедските научни среди. 

“Невидимият рок” е базирана на над 70 интервюта с представители на музикалната рок сцена в България и включва седем пълни интервюта с представители на същата тази сцена и гледната им точка за състоянието, развитието и проблеми на алтернативната сцена. Именно събраните интервюта са един от най-ценните приноси в книгата, където натежава именно въпросът защо рокът понастоящем е невидим.Главни действащи лица са Николай Костиков, ивент мениджър, Явор Ганчев, собственик на музикален магазин, Елена Пенева, ПР и музикант, Емил Братанов, дългогодишен музикален журналист, Драго Балджиев, музикант и бивш помощник-управител в клуб, Тони Арнаудов, музикант и мениджър на младежки банди, и Мартин Михайлов, мениджър и управител на клубове. 

Книгата “Невидимият рок. Алтернативната рок сцена в България“ съдържа още два предговора, 13 глави, 7 интервюта, пълна библиография, откъси от рецензии на журито, както и списък с всички 70 интервюирани представители от музикалната сцена и наброява общо 530 страници. Шрифтът Adys използван в книгата е специално разработен за дислексици, като много алтернативни групи също подпомагат със снимков материал изданието.

За книгата проф. д. н. Розмари Стателова допълва: “Книга с допълнително измерение и на актуален труд по музикален мениджмънт.”