Кой може да е следващият български космонавт? (Uspelite.bg)

Кой може да е следващият български космонавт? (Uspelite.bg)

Атор: Надежда Коцева

Източник: http://uspelite.bg/koi-moje-da-e-sledvashtiyat-balgarski-kosmonavt

Денят на народните будители отдавна отмина без много вглъбяване и суета. Исках да подготвя прекрасен материал в негова чест, но времето все не стигаше. Място за оправдания не следва да има, ако приемем важността на вcяка стъпка, която ни води към висини. Разтеглих времето и увеличих деня на месец, както в Космоса, където времетраенето е с друга измеримост.

Посвещавам тази статия на месеца на будителите, за да разкажа за съвременните такива, които събуждат стремежите на българските деца отвъд земните граници. Вдъхновяват ги да погледнат света отгоре, сетне да се потрудят заедно за неговото светло бъдеще, за да се върнат тук, в недрата на родната земя, където да посеят наученото, нужно за израстването на всеобщото ни съзнание като част от космическото.

С всяко наше действие ние проправяме път за големите дела на малките будители.

Всяка година български деца се завръщат със знания, постижения и медали от международен лагер за космически науки. Това са ученици от български училища разпръснати из цялата страна, но малко знаем за това… Това са деца, заредени с много мечти и таланти, които реално прилагат в средата, в която живеят и учат, променят я към по-добро, но малко знаем за това…

Когато примерите будят…

В деня на будителите една от участничките в международен космически лагер – Симона Маркова (13 г.), която живее във “Факултета”, бе поканена и наградена лично от президента. Какъв по-добър пример за децата на България.

Личната история на Симона ще ви докосне, тя спечелва стипендия за конкурса с написването на есе. Обича да чете и мечтае да стане учител – сугестопед и да се доближи до звездите.

Георги Кацаров (13 г.) от гр. Пловдив, който пише книга „България космобългарска”, в която ни запознава с редица постижения на българи отвъд земните ни граници, споделя:

За жалост, няма литература за космическо възраждане, но може би трябва да започнем да я пишем, за да “събудим” науката,

Във фейсбук има специален Албум от книгата с интересни факти от космическото минало на България:

Едно от най-значимите постижения на българските космически технологии са двата изкуствени спътника на Земята, изведени в орбита с българска научна апаратура за измерване на физическите параметри. Апаратурата е създадена от БАН в сътрудничество с други държави,

пише Георги в част 9 от своята книга.

 

Много бих искала да видя издадена книгата на Георги, вдъхновил се от участието си в космическия лагер Space Camp.

Докато пишех статията, получих чудесна новина.

Георги е първият детски омбудсман, най-младият представител за град Пловдив.

В тази длъжност той встъпва, след като изпраща вдъхновено писмо на Мая Манолова, написал малко след като изгледал TEDx Пловдив видеото на Гери Райжекова – откривателка на детски таланти. В него тя разказва за славното космическо минало на България, което силно развълнува Георги:

Не мога да разбера защо тези неща не ги учим в училище? Все едно сме се отрекли от тази научна област, а не трябва, защото тя е бъдещето, а и да не забравяме, че заради космоса е свършила и студената война!

През 2018 г. Татяна Иванова (15 г.) от Добрич получава медал от общо два раздадени такива в категорията най-уникалния участник, дал всичко от себе си в конкурса, в който участват 110 деца от цял свят. Получава и специална покана да се върне като тренер в лагера при навършване на 18 г. Татяна иска да е следващият български космонавт и вече се е насочила към американския Space Camp в Алабама.

Славена Медова от гр. Смолян пише:

Не ми харесва фактът, че за да уча инженерна физика, ще трябва да напусна страната, за да уча и да се развивам в чужбина.

Искам да кажа едно голямо благодаря! Че вие правите всичко това за нас, бъдещите астронавти и учени на България. Благодаря за мотивацията, която ми вдъхвате с думите си! Нека заедно вървим напред и нагоре към звездите!

Специално пред Uspelite.bg д-р Гергана Райжекова  – главен проектен координатор на Space Camp за България, ще ни разкаже как помага на българските деца да докоснат звездните си мечти. Сред тях може би е следващият ни български космонавт...

Какво е Space Camp?

Космически лагер копие на NASA, в който деца и юноши от цял свят могат да се потопят в магията на Космоса във всичките й измерения – интерактивни симулации на космическа среда, реални тренажори, на които наистина се упражняват астронавти, предоставени от NASA, движения в безтегловна среда, обличане на костюми и слагане на скафандри, упражнения в совалка, проектиране колония на Марс, срещи с истински астронавти, на които могат да зададат въпроси и още много вълнуващи преживявания.

В света има три такива центъра. Българските деца трупат космически успехи в един от тях, именно Space Camp, Turkey в гр. Измир – единственият образователен космически център за Европа, Азия и Близкия изток.

За една седмица през лятото те придобиват ценни знания и опит в областите – физика, астрономия, роботика, астрофизика и биология, а участието им в лагера е престижна значка в житейския и бъдещия им професионален път.

Как българските децата печелят постижения и прославят страната ни?

Единственият представител на Space Camp за България е Център за творческо обучение, който е основният координатор на програмата за българските деца в лицето на чаровната Гери Райжекова. Центърът работи в тясно сътрудничество с лагера вече 14 години.

Осъществява „излитането” на 90 български деца всяка година. Благодарение на сътрудничеството на центъра с общини, фондации и спонсори, през 2018 г. са раздадени рекорден брой пълни стипендии, споделя ни Гери.

Децата се научават да работят в екип под формата на игра, където, без да искаш, учиш и получаваш много знания, които веднага прилагаш за разлика от теорията в училище. Връщат се с медали всяка година.

Центърът за творческо обучение има кандидатура за Forbes България 2018 г. в графата обществена дейност именно със Space Camp.

Освен с тази дейност, Центърът е известен още и с реализирането на качествена промяна в учебния план на стотици български училища чрез образователни технологии, семинари и обучение на учители. Или казано: 150 български училища в Облака! С подробности за цялостната дейност може да се запознаете от интервюто на Александър Ангелов-Сашо.

Дългосрочни ползи:

Space Camp Turkey предоставя възможност на училища от цяла България да участват в програмата „Бъдещи изследователи“, която се провежда целогодишно и включва STEAM образование, готови учебни планове и видеоконференции с космическия лагер по девет теми.

Как се кандидатства в Space Camp?

Всеки на възраст от 9 – 15 години с любознателност към науките и добро ниво на владеене на английски език. Участниците могат да напишат есе или да заснемат видеоматериал до 07.02.2019 г. по обявените теми, с което да впечатлят журито и да спечелят пълна или частична стипендия. Пълната стипендия от 1250 долара осигурява безплатния престой на участниците в лагера. Заповядайте във формата за кандидатстване.

За първи път тази година темите са посочени от медалисти на конкурса Space Camp Turkey и за 2019 са:

1. Промени ли NASA света за 60 години?
2. Екзопланетите – Нови светове
3. Изненада! Аз съм извънземно!

Как могат да се включат повече спонсори за осигуряване на стипендии?

Благодарение на партньорските си отношения с общини и организации, които се включват към каузата, броят на отпуснатите стипендии се увеличава и достига рекорден брой. Все повече деца са запалени от идеята и искат да се потопят в нея. За подкрепата и изпращането им в лагера са необходими общи усилия и ангажираност, които един ден ще възвърнат вложеното сега.

Посещението на лагера всяка година променя българските деца и училищата, в които учат, защото те предават опита и впечатленията си на своите връстници и учители. Участниците придобиват умения по технологичност, научават се да работят в екип и динамична среда, мислят логично. Връщайки се обратно обогатени, дават добър пример на останалите и помагат в процеса на учене.

Завършвам с мечтата на Гергана Райжекова:

В TЕDx казвам, че мечта ми е да имаме следващ космонавт.

Мечта ми е децата ни да са горди и да знаят колко постижения имаме.

Мечта е науката да е мечтана професия.

Мечта е да трупаме позитивни новини за успехи, за наши открития, патенти.

Мечта е да се преоткрием като народ, който знае много, който е добър, умен, християнски народ и служи за пример на всички останали народи.