Милена ЛАВЧЕВА, Хасковска Марица

Възможностите да изпитат какво е да ходиш по повърхността на луната или да завинтиш гайка в безтегловност на космическа совалка посредством симулатори научиха днес възпитаниците на ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров” в Хасково. Учениците от 8, 9 и 11 клас с интерес изслушаха презентацията на Гергана Райжекова, координатор на програма “Space Camp” към Център за творческо обучение София.
На луната гравитацията е доста по-малка от тази на земята и с една стъпка политаш на метри във въздуха, обясни Гергана Райжекова. Предизвикателството да завинтиш болт в безтегловно състояние се осъществява чрез специална 0-гравитационна стена, като зад участника се поставя маса с неговото тегло. Кръгъл тренажор за тренировки, каквито истинските астронавти правят по 4 часа дневно, симулативно изстрелване на совалка, моделиране на ракети и роботи, отглеждане на растения в безпочвена среда – всички тези уникални преживявания предоставя учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey. Той е един от трите лагера в света и единственият в Европа, където и ние изпращаме деца от България на възраст от 9 до 15 години, каза Гергана Райжекова.
За колко време се облича един скафандър, попита присъстващите в залата деца. Чуха се различни предположения – от 10 минути до 2-3 часа. Един ученик по-скоро на шега подхвърли, че за целта са нужни 6 часа и взе, че уцели в десетката. Ето това е един казус за бъдещи учени като вас, които вероятно ще могат да предложат по-добро решение за обличането на космически скафандър, обърна се Гергана Райжекова към учениците. Междувременно младежите разбраха, че скафандърът в космоса служи за предпазване от радиация, от минусови или високи температури и от летящи частици. По-находчивите деца получиха дребни подаръци.
Оказа се, че не всеки може да замине за лагера в Измир Space Camp Turkey. Най-напред те трябва да владеят основен английски език с речников запас от над 1500 думи. Кандидатите полагат изпит, който се състои в написване на есе или видеоесе по една от трите спуснати теми. Есетата се предават до 1 март. т. г. Заплаща се и такса, която е от порядъка на 1250 долара за едноседмичен престои в космическия лагер, чието оборудване е осигурено от НАСА. Всичко, свързано с космоса е скъпо, изстрелването на 1 кг струва 1 милион долара, посочи Гергана Райжекова. Храната в лагера също е космическа, спи се на двуетажни легла, наподобяваше тези в совалката. На презентацията стана ясно, че програмата “Space Camp” осигурява една пълна стипендия и няколко частични за победителите. Спечелилите биват спонсорирани от училища, общини и други организации, така, че да е по-леко за родителите, обясни Гергана Райжекова.
Годишната квота за България е 100 участника, от които 90 деца и 10 ръководители. Много искам тази година да изпратим участници от Хасково, защото това е моят роден град, каза бившата възпитаничка на Езиковата гимназия в града Гергана Райжекова. В началото на февруари тя обеща да направи още една презентация в Хасково./Марица.бг

Източник: https://haskovo.marica.bg/tyrsqt-bydeshti-kosmonavti-sred-uchenicite-v-ezikovata-Article-38279.html