До 1 март деца и младежи от цяла България могат да участват за стипендия за космическия лагер Space Camp Turkey. Това съобщи днес при представянето в Областна администрация Хасково координаторът на програмата за България д-р Гергана Райжекова. За стипендиите могат да кандидатстват ученици на възраст между 9 и 15 години, които владеят английски език и имат интереси в наука и технологиите. Желаещите за участие трябва да напишат авторско есе или видео есе по една от следните теми:

Тема 1: Създадено за Космоса – използвано на Земята.

Тема 2: Космическите пионери.

Тема 3: Спорт в Космоса.

Кандидатурите се приемат онлайн до изтичането на крайния срок като размерът на стипендията покрива таксата за участие в размер на $1250. Стипендиантите ще имат възможност да се обучават в космическия лагер Space Camp Turkey в Измир заедно с връстници от цял свят. Желаещите могат да кандидатстват за стипендия на сайта на Space Camp Turkey в България – spacecamp.cct.bg или директно през този линк.

В света има три космически лагера – в САЩ, Канада и Турция. Сред най-известните им възпитаници в световен мащаб са хора като Илон Мъск – създателят на SpaceX и автомобилите “Тесла”, носителката на наградата “Оскар” Чарлийз Терон, съоснователят на Google Сергей Брин и много други, сред които и пет астронавтки на НАСА. От 2003-а година лагера в Измир са посетили около 850 български деца от над 50 градове и села в страната.

В Space Camp Turkey в рамките на една седмица децата използват истински тренажори за астронавти – устройства, с които се подготвят за условията в извън земната атмосфера като например безтегловността. Управляват марсоход, използват очила за виртуална реалност, изготвят проекти за база на Марс, провеждат симулация на космическа мисия като за последното всеки изпълнява определена длъжност, намирайки се на космическата станция, в совалката или в наземната станция. Какво още? Строят и изстрелват ракети, общуват с истински астронавти от НАСА, научават много за физичните закони на Космоса, както и за хидропониката, например – методът за безпочвено отглеждане на растения, разработен от български учени за хората, които пребивават в Космоса.

Не на последно място, децата създават приятелства със свои връстници от различни други държави и се учат да работят в екип. Лагерът учи още на дисциплина и отговорност.

Източник: https://haskovo.marica.bg/nasa-nabira-deca-za-bydeshti-astronavti-Article-103593.html