ТЕБ.Е.ШИР – проект за средата на израстване (Credo Bonum, https://credobonum.bg)

ТЕБ.Е.ШИР – проект за средата на израстване (Credo Bonum, https://credobonum.bg)

Галерия Credo Bonum представя последния проект на Сдружение Трансформатори, който изследва образователната среда, която опосредства процеса на учене.

„Ние трансформираме средата, средата трансформира нас” е мотото на Сдружение Трансформатори. Архитекти на градската среда и общите пространства в тази изложба Трансформатори насочват фотообектива на Теодора Урдева към класните стаи на няколко обикновени/ необикновени училища. Заинтригувани от процеса на израстване в тази изложба на снимки, архитектурни графики и модели са представени разговори с учители, които изграждат среда за развитие. Архитектите четат техните послания, закодирани в техните класни стаи.

Къде се случва израстването на градските деца? Как се шири образователен процес в пространство от 72 м2? И какво остава написано в теб, когато тебешир и черна дъска няма?

Изложбата има четири условни зони: Част от цялото, Вярвам в теб, Обичам те и Учителите.
„Част от цялото” включва графика на града като игра и модел на градът като училище – тук във всяка една точка децата могат да почерпят опит и знания за различни човешки дейности. Представя се природата като учител – за класните стаи на открито, и какво може да бъде научено от нея, като грижа за земята, грижа за хората, споделяне на ресурси. Показват се и графики и текстове, които обясняват принципите, по които мозъкът възприема информация.

„Вярвам в теб” включва табло окачено между две стълби, което се използва
двустранно като черна дъска от посетителите. От едната страна е работна маса с пъзел за моделиране на учебна стая – има плоскости за под, стени, мебели маси и столове, и други интериорни елементи, с които посетителя може да организира сам класна стая. На черната дъска е „чертеж“ на училище, а на работна маса са оставени 30 кубчета – тухли, каширани
със снимки от училището, с които можете да сглобите Училището на високите очаквания.

„Обичам те” е за ролята на красивото и включва план на учебна стая, базирана на сугестопедичния подход и 7-те закона на сугестопедията. Тук също се представя красотата в отношенията между учител и ученик, изграждането на общност и предаването на ценности и идеи.

„Учителите” е зоната, където се отдава признателност и благодарност за споделеното тайнство и гостоприемство към учителите, участващи в проекта :
Ваня Митинска, 102 ОУ Н.Й.Вапцаров, София;
Елица Костова, Ралица Тарева, Джесика Мартин, Англо-американско училище, Панчарево;
Галя Копчева и Гергана Райжекова, EASY WAY Център по сугестопедия;
Елена Анастасова и Мария Димитрова, Фондация ЗАЕДНО;
Магдалина Ръжева, Детска архитектурна работилница;
Калоян Величков, Научи ме;
Станка Желева, Фондация EasyART.

Няколко думи за авторите:
Теодора Урдева е фотограф на свободна практика и майка, която живо се интересува от добрите практики в образованието и образование близо до ученика.
Виктория Паева е студент по архитектура в Университета в Порто, Портогалия, и прие предизвикателството да нарисува чутото пред обектива.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“.

Изложбата се открива на 12 февруари, четвъртък от 18:30 ч. и продължава до 8 март.

Галерия Credo Bonum се намира на ул. Славянска 2 (вход от ул. Бенковски, зад Народния театър), София.

Източник: https://credobonum.bg/bg/news/992/TEB-E-ShIRhttps://credobonum.bg/teb-e-shir-izlozhba-za-sredata-kato-posrednik-mezhdu-uchitel-i-uchenik/