Даниел и Александра от Пловдив заминават на космически лагер на NASA в Измир (БНР, http://bnr.bg/plovdiv/)

Даниел и Александра от Пловдив заминават на космически лагер на NASA в Измир (БНР, http://bnr.bg/plovdiv/)

публикувано на 30.05.18 в 14:40

Снимка: Елена Крушкова, Радио Пловдив

10-годишният Даниел Илиев, ученик в СУ „Братя Миладинови“ и 12-годишната Александра Бойкова, ученичка в ОУ „Райна Княгиня“ са пловдивските участници в международния космически лагер Space Camp Turkey 2018 г. в Измир.

Двамата ще пътуват след месец за един  от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият функциониращ учебно-тренировъчен лагер.Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията.

Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н.

След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света

Конкурсът тази година се проведе извън редовната годишна програма за набиране на участници, в рамките на сътрудничеството между Община Пловдив и Център за творческо обучение в областта на образованието и иновациите в училище.

Снимка

Източник: http://bnr.bg/plovdiv/post/100977274/daniel-i-aleksandra-ot-plovdiv-zaminavat-na-kosmicheski-lager-na-nasa-v-izmir