Младата надежда на България в космонавтиката заминава на обучение във Флорида (Новините на NOVA TV)

Младата надежда на България в космонавтиката заминава на обучение във Флорида (Новините на NOVA TV)

След 10 дни Татяна Иванова заминава за Академията на Международния институт по космически науки

10 дни делят младата надежда на България в космонавтиката – Татяна Иванова- от участието й в единствената академия, която сертифицира кандидат-космонавти.

Преди дни 19-годишното момиче получи отличие на церемонията „Достойните българи”. А преди да замине, пред NOVA тя направи специален подарък на рапъра 100 кила, за да му благодари за подадената ръка по пътя към звездите. 

Мечтата на Татяна да полети в Космоса се заражда още в 9-ти клас.

След 10 дни тя ще направи сериозна крачка нагоре – като единствената българка в Академията на Международния институт по космически науки във Флорида. 

По пътя към Космоса: 100 кила помогна на момиче от Добрич

“Ще ни качват на самолети за висш пилотаж, ще се симулира микрогравитация – обратното по-силно притегляне, хипоксия – намаляване нивата на кислорода, ще се занимаваме с кинематография, с орбитална механика, космическа физиология”, разказва момичето. 

Нейната най-съкровена мечта е да стане първата жена космонавт в България. 

“Но дори да не съм първата – ако моите дела биват забелязани от по-висшестоящите и станем пълноправен член на Европейската космическа агенция – аз ще бъда страшно удовлетворена”, споделя Татяна.

Неин ментор е д-р Гергана Райжекова.

“България все още е асоцииран член към ЕКА – това продължава вече 5-а година. Има членски внос, който години наред България е трябвало да плати – това вече идва на дневен ред с Татяна Иванова, защото тя се превръща в идол за подрастващите деца”, обяснява Райжекова.

В отговор до NOVA от министерството на иновациите и растежа споделиха амбициите си в следващите 3 години да работи усилено, за да станем пълноправен член. 

Дотогава мисленото пътешествие на Татяна към звезди и планети продължава. И ако един ден стъпи на Международната космическа станция като третия български космонавт, тя мечтае да занесе един от талантите си. 

“Бих изпяла една песен, която се казва „Като птиците” – на група Фанданго – и се пее дали искаш да се рееш като птиците”, споделя Татяна.

А в таланта си да пише стихове намира начин да благодари на един от хората, които й помагат по пътя през Америка към Космоса – рапъра 100 кила. 

В отговор на стиха на Татяна рапърът заяви, че ще го превърне в песен, която ще посвети на нея и нейното излитане в Космоса.