SPACE CAMP TURKEY 2017 (Pedagogika.bg)

04.09.2017

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Space Camp Turkey e един от трите космически центъра за обучение в света, създадени по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията. Участниците обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, упражняват се в предната палуба на совалка и т.н. След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.

В този сезон на детския космически лагер, взеха участие трима ученика от ЧОУ „Светлина“, спечелили възможността да заминат, като представителни участници от Р. България. Нашата гордост са Антон Тончев, Анджела Кирилова и Максим Шишманов, награден с частична стипендия в Space Camp Turkey 2017. За участието на нашите възпитаници в космическия лагер по модел на НАСА разговаряме с Мария Стоичкова и Гергана Райжекова от Център за творческо обучение, официален координатор на програмата за България.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

ГЕРГАНА РАЙЖЕКОВА – КООРДИНАТОР НА SPACE CAMP TURKEY ЗА БЪЛГАРИЯ, ЦЕНТЪР ЗА ТВОРЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

МАРИЯ СТОИЧКОВА – КОООРДИНАТОР И ОБУЧИТЕЛ В ЗВЕНО „ОБЛАЧНИ СИСТЕМИ И ОБУЧЕНИЯ ЗА УЧИТЕЛИ“, ЦЕНТЪР ЗА ТВОРЧЕСКО ОБУЧЕНИЕ

Здравейте, представете се за нашите читатели:

Мария: Здравейте! Казвам се Мария Стоичкова и съм координатор и обучител в Център за творческо обучение. Моите отговорности включват цялостната организация на постъпващите заявки за обучения – комуникация с училища, директори, учители, изготвяне на графици, обработка на документи и т.н. Прекрасно е, че имам и възможност да се включвам и в процеса на изпълнение, а именно като обучител. Работата с хората ми доставя най-голямо удоволствие. По време на космическия лагер бях един от представителите на Център за творческо обучение, които заминаха заедно с първата българска група.

Гергана: Здравейте и от мен! Казвам се Гергана Райжекова и съм координатор на Space Camp Turkey за България в Център за творческо обучение. Наша главна цел е повече деца в България да осъществят своята мечта да работят с учени от цял свят, да говорят с астронавти и на практика да видят как се прави истинската наука. Онази наука, която ни изстрелва в космоса и благодарение на която някой ден ще заселим други планети. Работата ми в България включва много срещи в училища, презентации пред деца, родители, учители, спонсори, както и координиране на различни дейности, директно свързани с програмата.

 

2. Какво представлява Space Camp Turkey?

Мария: Space Camp Turkey е космически лагер, който представлява цялостна програма, по която деца от различни възрасти и с различни интереси се сблъскват с науката, пречупват я през своята призма и, забавлявайки се, учат нови неща за космоса и всичко, което е свързано с него…

Гергана: За съжаление подобен лагер в България не съществува и няма еквивалент. Това е програма и космически лагер, който трябва не просто да се види, а да се преживее. Ние искаме повече учители от страната да преминат през тази седмица, за да почерпят най-високо ноу-хау за организация на учебния процес, който се основава върху STEAM образование – наука, технологии, инженерство, изкуство и математика в едно цяло, подчинено на темата за космоса и космическите технологии.

 

3. А на какво учи Space Camp Turkey децата и какви са ползите за тях?

Мария: Ползите са неизброими. Например, децата учат за безпочвеното отглеждане на растения в космоса или така наречената хидропоника, още наблюдават звездите и учат астрономия в планетариума, чрез практически експерименти учат различни физични закони… Безкрайни са възможностите за знания, но и за житейски опит. Уроците са в посока мултикултурност, толерантност, дисциплина, професионализъм, постоянно развитие и растеж нагоре 🙂

Гергана:  На първо място там всички спазваме стриктна ежедневна програма, както астронавтите преди всяка мисия. Дисциплината, отборната игра и ученето чрез преживяване са на преден план. Развиването на тези качества у децата е неслучайно, разбира се. В космическата индустрия, която тепърва набира скорост покрай Елън Мъск и не само, най-ценени качества са умението да поемаш отговорност, да работиш в екип с хора, които са много различни от теб и с различен бекграунд и да се развиваш като професионалист. Точно на това учи Space Camp Turkey – че всички сме различни и това е хубаво, но само в екип може да стигнем звездите.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

ЕУФОРИЯТА ЗА ЛАГЕРА НАСТЪПИ ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТУВАНЕТО. ТОВА СА ТОНИ И МАКС, КИПЯЩИ ОТ ЕНЕРГИЯ ОЩЕ ПО ВРЕМЕ НА ПЪТ ЗА SPACE CAMP TURKEY 2017.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

НА ПРИСТИГАНЕ В БАЗАТА НА SPACE CAMP TURKEY

 

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Програмата на детския космически лагер е не само обучение, но и забавление. Танците се оказаха любимо занимание на по-голямата част от участниците. Безспорно, Макси е сред призовите танцьори в тази годишното издание на лагера.

обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Анджи (в средата) с отбора си, след skype среща с астронавт. В тази сесия разказваха за живота на астронавта, а най-ценното за децата беше, че имаха възможно да задават въпроси: например някое от нашите деца попита “Много ли е страшно, когато за пръв път се озовеш в космоса?” Астронавтът тук отговори, че множеството тренировки на тренажори през трите месеца, които имат за подготовка преди мисия, ги подготвя с голяма точност, за всякакви възможни казуси…съответно страх в открития космос няма, само насладата от гледката на нашата планета Земя от космоса.

Продължение на статията:

Space Camp Turkey e създаден по модел на NASA, като в Европа Space Camp Turkey e единственият, функциониращ учебно-тренировъчен лагер, който се намира в гр. Измир, Турция и е създаден за обучение на деца в областта на космическите науки и технологии. Разговаряме с Мария Стоичкова и Гергана Райжекова от Център за творческо обучение, официален координатор на програмата за България за участието на учениците от ЧОУ „Светлина“, успели да се класират в тази годишното издание на Space Camp и за ползата от преминаването през тренировъчната програма на лагера като цяло.
 

Какво e за Вaс лично Space Camp Turkey?

Мария: Space Camp e нещо “огромно” и нямам предвид по размери. Космическият лагер е една мечта в стил УААУ. Искам отново да съм дете, за да отида и да участвам и участвам и да попия цялата емоция и знания, които лагерът предлага!

Гергана: Ако бях дете и бях преминала през този лагер, той със сигурност щеше да промени посоката ми на кариерно развитие. Имаме подобни примери на наши възпитаници, които след Space Camp Turkey записват Аерокосмическо инженерство в Милано, други получават още в самия лагер предложения за стаж в чужбина, трети вдигат високо летвата, след като се приберат в България и започват проекти с НАСА…

Как се представиха децата? Кажете няколко думи за тяхното участие като обучение и емоции?

Мария: Децата бяха в началото леко смутени, защото влизат в една напълно непозната среда за тях. Веднъж след като се запознаят с правилата и видят колко интригуващи неща им предстоят, идва и голямото количество ентусиазъм. И трите деца, представители на училище “Светлина” бяха изключително нетърпеливи да показват знания и да получат нови такива. При всички образователни игри, на които присъствах именно нашите деца ми направиха страхотното впечатление, че взимаха много участие и играеха с ентусиазъм. Анджи, Тони и Макс бяха фокусирани и взимаха 100% от всичко, което им се предлагаше и като ново знание и като нова емоция.

Гергана: Само ще допълня тук, че Център за творческо обучение всяка година организира конкурс за есе и видео есе, с което подбираме участниците в космическия лагер. Това за кампания 2018 г. ще бъде придружено с лична среща на всяко дете с квалифицирано жури, разговор на английски език и препоръка от учител. Както обясних на децата от втората българска група в автобуса на път към лагера: “Всеки път, когато представяте себе си, представяте и България”! А ние от Център за творческо обучение бихме искали България да продължава да печели медали и да е сред любимите отбори на тренерите там.

Кое е най-трудното за българските деца в космическия лагер?

Мария: Определено това е първоначалното пречупване и свикване с новите правила, условия и съотборници.

Гергана: Със сигурност това е работата в екип. Българските отбори сме съвкупност от изявени индивидуалности, но когато стане въпрос обща цел и задача, сформиране на екип и разпределяне на задачи и отговорности, малко се дръпваме встрани. Може би част от наследения ни манталитет, но имаме нужда от истински лидери и развиването на именно такива качества у децата. Неслучайно единият медал, с който се награждават децата в Space Camp Turkey е за лидерство.

 

Какво ново може да очакваме в програмата Space Camp Turkey за българските деца?

Гергана: Програмата се развива буквално всеки ден благодарение на установените ни партньорски отношения със Space Camp Turkey. Есента предстоят няколко събития, включително срещи в общините Пловдив, Първомай, Казанлък и Гоце Делчев, които подкрепиха участници с пълни или частнични стипендии. Месец ноември организираме среща на Възпитаниците на Space Camp в България, на която са поканени всички деца, преминали през програмата, техните родители, учители и спонсори. Междувременно започва програмата “Бъдещи изследователи”, която включва целогодишни видеоконференции със Space Camp Turkey и завършва с Научен панаир в космическия лагер. Надяваме се тази година да привлечем нови училища партньори и нови дарители, които да повярват в потенциала на българските деца и да вложат във възпитаването на тяхната цялостна личност, каквото прави Space Camp Turkey.

Благодарим на нашите събеседници за това интервю и им желаем още много бъдещи лагери, популяризиране на дейността им сред българските деца и все по-активна съвместна дейност с децата и учителите от ЧОУ „Светлина“ и занапред.

Ето и още кадри от лагера Space Camp Turkey 2017:

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Това е кадър от културната вечер, в която и българският отбор се представи с прекрасно право хоро и вдигнахме публиката на крака! Това за мен беше най-емоционалната вечер, защото съпреживях всичко, което и децата изпитваха. Те бяха горди, че чуват българска музика  и станаха и танцуваха със пълни сърца. Енергията беше неописуема!

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Награждаването е винаги много тържествен момент.

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Още един кадър от награждаването. Тук участниците са до совалката Discovery и до техните тренери.

обучение на деца, обучение, образование, детски, деца, за деца, дете, за дете, педагогика, pedagogika, светлина, svetlina

Това е втори български отбор пред вратите на Space Camp Turkey малко преди да потеглим обратно към България. Постът в инстаграм гласи: „Българската делегация беше върхът.“ Браво на всички наши деца за достойното представяне, спечелените грамоти и значки и, разбира се, за двата медала в двете български групи това лято!

Официален сайт на програмата в България: spacecamp.cct.bg