Канят деца от Хасково на космически лагер (marica.bg)

Канят деца от Хасково на космически лагер (marica.bg)

23.01.2017 | 12:17

Цяла седмица учениците ще живеят в истинска совалка, ще ядат храна за космонавти

ХАСКОВО, Милена ЛАВЧЕВА

Най-престижната младежка програма в България Space Camp Turkey, ще бъде представена за първи път в Хасково днес на среща-презентация в ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров”от 13.00 часа. Това информира за „Хасковска Марица” лично Гергана Райжекова, координатор на програма “Space Camp” към Център за творческо обучение София. На срещата младежите ще се запознаят какво представлява учебно-тренировъчния лагер Space Camp Turkey и конкурсът за 2017 г.

Космическият лагер в гр. Измир в Турция е един от трите в целия свят, където се пресъздава изцяло космическа обстановка, като обзавеждането е от НАСА, каза Гергана Райжекова. Другите два такива лагера са в САЩ и Канада.

Програмите на космическия център дават възможност на деца и младежи на възраст от 9 до 15 години с интереси в науката да работят със съвременни технологии и тренажори в областта на астрономията, роботиката, астро-физиката и биологията, разказа тя. В рамките на една седмица деца и младежи от цял свят биват обучавани на технологии, открития, и нововъведения от света на космическите пътувания, също науките термодинамика, роботика, астрономия, астро физика, биология и др. Това е едно уникално междукултурно и образователно предизвикателство, чиято главна мисия е възпитаването и насърчаването на бъдещи изследователи в различни области. Както и за изграждането на глобално приятелство на базата на космическите науки. За времето, прекарано там, младежите участват в интерактивни космически симулации, като на първо място те се учат на работа в екип, общуване и лидерство в динамична и забавна среда.

За участниците е изключително интересно, тъй като обличат скафандри, тренират на реални тренажори за подготовка на астронавти, изпробват движенията в безтегловна среда, като например да завинтят болтче, упражняват се в предната палуба на совалка. Имат шанса да разберат какво е да ходиш по повърхността на луната, там гравитацията е 1/6 от земната и е все едно летиш. Също така младежите се учат как да отглеждат растения без почва в космоса. Междувременно храната през седмицата престой в лагера е космическа, условията за спане – също. В програмите на космическия център участниците могат да се срещнат с истински астронавт, специалист за подготовка на полетите или ракетен инженер.
Заниманията почват сутрин и свършавт доста късно вечерта, като младежите не усещат кога минава времето, защото им е много забавно, добави Гергана Райжекова. Там се сформират различни отбори, но не по националност – напр. отбор Слънце, Луна и т.н., в който са включени участници от различни държави.

Програмата се провежда изцяло на английски език от специално подготвени обучители и специалисти. Затова е желателно участниците да имат речников запас от поне 1500 английски думи.
След преминаване на програмите участниците получават сертификати, които са високо ценени в голям брой училища и университети по света.
Център за творческо обучение е официален координатор на програмата Space Camp Turkey за България и вече 13 години изпраща български участници в космическия лагер в гр. Измир, Турция като организира ежегоден конкурс за есе и видео есе. Квотата за български участници на година е 100, от които 90 деца и 10 ръководители. Много ми се иска тази година да имаме участници и от Хасково, защото това е моят роден град, каза бившата възпитаничка на ГПЧЕ „Проф. др- Асен Златаров” Гергана Райжекова.
Повече от 800 младежи от цяла България до 2016 г. са преминали през програмата, като вече печелят медали в космическите съревнования и прославят страната с отличните си познания, умения и находчивост, обясни Гергана Райжекова.
Всеки ученик, който е между 9 и 15 години може да участва в програмата чрез конкурс. Конкурсът стартира в края на октомври всяка година и включва писане на есе или изготвяне на видео есе по една от три спуснати теми. След определен подбор всички класирани получават място в квотата за съответната година, а най-добрите есета Център за творческо обучение възнаграждава с пълна или частична стипендия за участие в програмата, обясни Гергана Райжекова.
Темите за есета Space Camp Turkey 2017 са:
1. Аз пътувам през “тунел” на времето.
2. Моята Земя след 300 години.
3. Роботите – моите приятели.
Изискванията към есетата са да бъдат с максимална дължина от 500 думи, на видео есето – 5 минути. Есетата трябва да съдържат информация за обратна връзка. Контакти само на децата участници, без посочен родител или училище, не се приемат, уточни Райжекова. Срокът за подаване на есетата е 1 март 2017 г. До 2 април, 2017 г. ще бъде обявено класирането и победителите. Класиралите се участници тази година ще бъдат разпределени в три дати за Космическия лагер. Определените дати за обучение в Space Camp Turkey 2017 г. са: 02-08 юли, 23-29 юли, 6-12 август.
Таксата за участие в Space Camp Turkey е 1250 долара. Тя включва обучение в международната програма за 7 дни със 6 нощувки. Настаняване в центъра и храна по време на престоя в базата. Нощувка и закуска в гр. Измир преди заминаването от Турция, придружаващ ръководител, нощувка и закуска в София преди заминаването, банкови такси, застраховки и др. Доста ученици като чуят сумата се отказват, но ако има спечелил участник, то той има и спонсори в лицето на училище, община, съмищленици и др., така че никога сумата не е изцяло за родителите, коментира Гергана Райжекова. То е същото като да изпратиш един космонавт в космоса – за него работи цял екип от специалисти. Освен това всичко, свързано с космоса е скъпо. Изстрелването само на 1 кг маса в космоса струва 1 милион долара, посочи реален пример тя. Но това преживяване за децата в Space Camp Turkey е неповторимо, то няма еквивалент, твърди Гергана Райжекова. Те се връщат други от там, зрели, умни, интелигентни, съвсем различни са, сподели наблюденията си хасковлийката.

Източник: https://www.marica.bg/region/haskovo/kanqt-deca-ot-haskovo-na-kosmicheski-lager