ОБЯСНИХА ПРАВИЛАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА КОСМИЧЕСКИ ЛАГЕР (Kozloduy-bg, https://kozloduy-bg.info)

ОБЯСНИХА ПРАВИЛАТА ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА КОСМИЧЕСКИ ЛАГЕР (Kozloduy-bg, https://kozloduy-bg.info)

  

С презентация бе засилен интересът на децата да участват в надпреварата за стипендии, с които да отидат на лагер, копие на НАСА. Условията за участие са децата да са на възраст между 9 и 15 години, да владеят английски език и да успеят да докажат своя интерес в сферата на науката. Стипендиите се осигуряват от  Община Козлодуй и Център за творческо обучение, а с тях наградените ще бъдат изпратени на космическия лагер в Измир, Турция.

На събитието  присъстваха около 50 деца, придружавани от родители и учители, а гост лектор бе д-р Гергана Райжекова, която е координатор на програмата. Тя обясни, че настоящата инициатива представлява изключителна възможност за учениците да посетят едно от най-интересните места на света. Лагерът е един от трите съществуващи в света.

За да участват в надпреварата за стипендия, учениците трябва да подготвят есе или видео есе, с което да изразят своите мисли и информираност, по една от трите предварително обособени теми. Кандидатурите не бива да са по-големи от 400 думи или по-дълги от 5 минути. Журито ще следи за атрактивността на получените материали, а одобрените ще бъдат разпитвани подробно, за да стане ясно дали написаното отговаря на реалните знания на детето.

По време на шестдневния престой в космическия лагер спечелилите ще трябва да общуват само на английски език, тъй като ще участват в групи със свои връстници от цял свят. Райжекова обясни, че дори децата към момента да не владеят добре чуждия език, имат време да го научат с интензивни уроци и гледане на научнопопулярни филми на английски.

Желаещите да кандидатстват за стипендията трябва да са на възраст между 9 и 15 години и да  напишат есе или да заснемат видео есе на едно от трите обявени теми – „Създадено за Космоса – използвано на Земята”, „Космическите пионери” или „Спорт в Космоса”.

Право да участват имат всички деца, които към 1 март 2018 са на 15 годишна възраст и имат интерес към науката.

Източник: https://kozloduy-bg.info/70126/obyasniha-pravilata-za-kandidatstvane-za-kosmicheski-lager/