Възпитаниците на Space Camp Turkey Татяна Иванова и Георги Кацаров с отворено писмо до президента на РБългария

Възпитаниците на Space Camp Turkey Татяна Иванова и Георги Кацаров с отворено писмо до президента на РБългария

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО ПРЕЗИДЕНТА НА Р. БЪЛГАРИЯ – ГЕН. РУМЕН РАДЕВ

Здравейте!

Пишем Ви от името на всички ощетени деца, които нямат възможността да преследват космическата си мечта. Ние сме Татяна Иванова от гр. Добрич и Георги Кацаров от гр. Пловдив. През последните 2 години посветихме живота си и продължаваме да го правим на нашето бъдеще. През 2018 г. Георги бе обявен за “Детски представител на омбудсмана на град Пловдив”, а Татяна спечели наградата “Млад творец” на Община град Добрич за създаване на положителна нагласа сред младите. Двамата преминахме през много предизвикателства и успешно участвахме в учебно-тренировъчния космически лагер по модел на NASA – Space Camp Turkey в гр. Измир, Турция, където Татяна беше наградена с медал “Outstanding camper”, отличена измежду над 100 деца от цял свят. Освен това, Татяна Иванова премина и през Space Camp USA в Хънтсвил, Алабама, САЩ, където беше отличена и с “Academy wings”, значка, която връчват само на най-изявените лагерници.

Ние правим и невъзможното, за да се развиваме в научна посока. За жалост, в малките градове няма школи по физика, астрономия, космонавтика, няма АБСОЛЮТНО никаква възможност за развитие. Всички обучения, занятия, начини за обогатяване на знания са концентрирани в големите градове, а добрите преподаватели се броят на пръсти. Изключително щастливи сме от факта, че именно Център за творческо обучение предоставя неповторимия шанс за спечелване на стипендия и посещение на космическия лагер в Турция. Ще Ви зададем няколко въпроса, на повечето знаем отговора, но все още не разбираме защо други неща имат предимство, а нещо толкова важно дори и не се обсъжда!!!

· Защо България не е пълноправен член на Европейската Космическа Агенция?

За да бъдем по-убедителни ще Ви изтъкнем няколко причини, които ни карат да искаме това членство:

· Европейската космическа агенция има 22 пълноправни държави членки, но тъй като България не е такава, ние не можем да имаме трети български космонавт и нашето космическо пътуване е затихнало от 1988 г.!

· НЯМАМЕ правото да кандидатстваме за стипендия за европейския космически лагер в Норвегия.

· Ако България има космонавт, той ще работи за чужда космическа агенция, чрез чуждо гражданство и очевидно няма да има подкрепата на държавата си.

· Защо НИКОЙ не знае за българската следа? Защо в учебниците ни са написани пълни безсмислици и непотребна информация за миналото на другите народи, но не и за нашия?

· Направете проучване и проверете колко български ученици са чували за Асен Йорданов, Виден Табаков, Таня Иванова… Колко ученици не знаят, че имаме двама космонавти и сме третата страна в света, която произвежда космическа храна?

· След среща с различни нации и участие в международни лагери, забелязахме колко грамотни и осведомени са децата от другите страни. Те знаят за успехите на държавата си, имат чувство за принадлежност, имат по-съвременен подход на преподаване и най-вече мотивирани са да надминат всичко, което е сторено до момента в страната им. Как се очаква да напреднем след като дори не знаем, че сме имали участие в космическа програма? Как се очаква да продължим образованието си в родината си след като няма развитие? А най-тъжната част е, че можем и имаме възможността, но лидерите, избрани от нашите родители, поставят други свои нужди на преден план!!!

· Направете една статистика колко от завоюваните медали от олимпиади са от деца от големите областни центрове. Това не е случайно. Именно там има школи и кръжоци, а учители като Теодосий Теодосиев и Георги Бяндов дават всичко, което имат, за да може максимален брой деца да бъдат обучени макар и от различни градове. Още примери за толкова отдадени преподаватели са Ева Божурова и Никола Каравасилев.

Българското образование има нужда от радикални промени. Учениците, родени през 2002 г., са последният випуск по старата програма и са меко казано наказани! Те нямат абсолютно никакъв избор и вариант за изучаване на предмет като профил, който да е с наистина добра и богата програма.

Надяваме се да вземете написаното под внимание и да се замислите, защото ние се събудихме. С вашата или без вашата помощ ние ще успеем, не ни е страх и имаме всичките сили, но Вие ще изгубите най-ценното си – идващото поколение! БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИМА НЕ ТРЕТИ, А ЧЕТВЪРТИ И ДОРИ ПЕТИ КОСМОНАВТ! ДАЙТЕ НИ САМО ОЩЕ 10 ГОДИНИ !!!

Целта на това писмо е да Ви накара да се замислите!

Трябва да се поставят срокове.

Ние, децата на България, копнеем до края на 2021 г. страната ни да е станала пълноправен член на Европейската Космическа Агенция, а до 2025 г. вече да имаме трети излетял космонавт. Може да звучи невъзможно, че и смешно даже, но ние сме готови да се борим за НАШЕТО МЯСТО В КОСМОСА.

ФИЛМ “НОВИТЕ БЪЛГАРСКИ КОСМОНАВТИ”
https://www.youtube.com/watch?v=4YrohfyoZQQ

Снимка: “Трета среща на възпитанините на Space Camp Turkey в България” 06.11.2019г. Пловдив, България — в компанията на Благой ЦицелковGeorgi KacarovЕлица Куковска и Гергана Райжекова.

Скоро нашите възпитаници Татяна Иванова и Георги Кацаров участваха в два репортажа във водещите новини на NOVA TV на журналистите Благой Цицелков и Живко Константинов. Благодарим изключително много за честта оказана ни от първия български космонавт Георги Иванов, който сподели репортажите и писмото до президента ‼️👏👏👏
Каква чест за всички нас…..