„Свободни ли сте тази вечер?” – пита група LaText (Радио България, БНР, http://bnr.bg/radiobulgaria/)

„Свободни ли сте тази вечер?” – пита група LaText (Радио България, БНР, http://bnr.bg/radiobulgaria/)

публикувано на 04.04.14 в 12:51

Снимка: личен архив

Група LaText е изключение в българската алтернативна сцена. На 29 февруари 2012 г. литературата и музиката се влюбват завинаги. Венчавката е извършена пред трима свидетели и техните музикалните инструменти Петър Чухов (китара), Иван Вълев (бас) и Гриша Маникатов (барабани). По-късно към тях се присъединява Елена Пенева (вокали) и нежно допълва групата с още музикални идеи и фина свежест.

Рецитират, потънали в поезия от музикални и гласни струни, прошепнати или изпети.

Стилът на група LaText я отделя далеч от всичко чуто досега. Как се е случило това разказват Иван и Петър:

„Решихме да направим музика по текстове на Петър Чухов, който е много добър поет. Често се случва музиката да служи само за фон на поезия, а ние искахме да постигнем баланс между двете”, споделя Иван. Петър допълва: „Първоначално дадохме предимство на поезията и на изговарянетона стиха, но постепенно нещата станаха равностойни. Напоследък дори имаме композиции, които са изцяло с пеене. Първата от тях, която записахме, е сред номинираните на тазгодишния конкурс на БНР – „Златна пролет”. Това е доказателство, че сме на прав път”.

Поради нетрадиционната дата на създаване на групата – 29 февруари, музикантите от LaText не чакат високосна година, а смело слагат пръст на някоя дата в календара и празнуват. Задължително с приятели, колеги, поети. Има и рецитали, и рок. Тази година съставът подготвя специален концерт, на който ще представи първото си CD, събрало част от композициите му.  И закачливо кани „Свободни ли сте тази вечер?”. А ние съветваме – внимавайте с играта с огъня, защото LaText ще ви запали…

Източник: http://bnr.bg/radiobulgaria/post/100383082/svobodni-li-ste-tazi-vecher-pita-grupa-latext